• Print
close

Wat is webdesign?

Wat is webdesign

Wat is webdesign?

Onder de term webdesign wordt het maken of ‘bouwen’ van websites verstaan. Een webdesigner is dan ook je eerste aanspreekpunt als je een website wilt en deze niet zelf kan of wil maken. Onder webdesign wordt op zijn minst de technische realisatie verstaan, maar er is natuurlijk meer nodig voor een succesvolle website. We lopen hieronder de onderdelen door die nodig zijn voor een complete website.

Technische realisatie

Het maken van een website begint gewoonlijk met de technische realisatie. Dit omvat praktische zaken als het regelen van een domein (het adres van de website) en hosting (de plaats waar de gegevens van de website worden opgeslagen). Als deze zaken zijn geregeld, gaat de webdesigner aan de slag met het Content Management Systeem (CMS). Dit is software die als het ware het raamwerk vormt voor de website, inclusief gebruikersinterface waarmee je als beheerder wijzigingen kunt aanbrengen op de website. Hiermee wordt ook de lay-out van de website bepaald.

Vormgeving

Hoeveel energie en geld je in de vormgeving van je website moet stoppen, is afhankelijk van je ambitieniveau. Veel webdesigners hebben geen vormgeverskwaliteiten, maar putten uit een database van websitetemplates. Een template is een kant-en-klare vormgeving waar gemakkelijk nog kleine aanpassingen aan gedaan kunnen worden. Er worden ontzettend veel templates aangeboden, vaak ook gratis. In principe is er niets mis met het gebruik van een standaard template en het vereenvoudigt ook toekomstige aanpassingen. Heb je echter duidelijke ideeën over de vormgeving van de website, dan loont het wellicht om deze te laten uitwerken door een vormgever.

Content en webdesign

Onder content wordt alle inhoud van een website verstaan, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en audio. Hoewel het aanleveren en plaatsen van de content natuurlijk een noodzakelijke stap is voor de oplevering van een complete website, is het niet gebruikelijk dat een webdesigner deze verzorgt. De reden daarvoor is vanzelfsprekend: de hele website draait uiteindelijk om de content die jij erop wilt plaatsen. Meestal lever jij die content dus zelf aan. Ook hierbij kun je natuurlijk deskundige hulp inroepen. Een specialist zet graag een video of animatie voor je in elkaar. Een tekstschrijver helpt je dan weer met het vertellen van jouw verhaal op overtuigende wijze.

Vindbaarheid

Een laatste stap (eentje die eigenlijk nooit af is) is het verzorgen van de vindbaarheid van je website. Bezoekers komen immers niet vanzelfsprekend op je website terecht. Een goed vindbare website is snel, werkt op betrouwbare techniek en heeft content die aantoonbaar relevant is voor de bezoeker. Dat laatste blijkt uit de inhoud van de teksten, maar ook uit de tijd die bezoekers op je website doorbrengen. Blijven bezoekers lang hangen, dan concludeert Google dat jouw website relevant is. Wat ook helpt, is het gebruik van sociale media, zodat bezoekers het daar over jouw website kunnen hebben. Tot slot helpt het wanneer andere websites met vergelijkbare inhoud een link plaatsen naar jouw website.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page