• Print
close

Zelf je website designen

Zelf je website designen

Hoe design je jouw eigen website?

Zelf een website maken wordt steeds makkelijker. Door gebruiksvriendelijke software komt er in feite nog maar weinig kennis van programmeren kijken bij webdesign. Zonder dergelijke kennis kun je tegenwoordig al een volwaardige website maken die er ook nog heel netjes uitziet. Hoe jij je eigen website kunt ontwerpen? Wij lopen de belangrijkste stappen en onderdelen met je door.

Domein en hosting

Elke website begint met het vastleggen van een domeinnaam en het regelen van de hosting. De domeinnaam is het fysieke adres van de website (de naam van de website) en kun je vastleggen via een hostingbedrijf. Bij datzelfde bedrijf kun je dan gelijk ook een hostingpakket afnemen. Een hostingpakket is in feite niets meer dan een externe opslagruimte waarop jouw website en alle content worden opgeslagen. Zonder hosting kun je geen website koppelen aan het domein dat je vastlegt. Er zijn veel hostingbedrijven met elk verschillende voorwaarden en tarieven. Het loont om je eerst goed te verdiepen in wat je nodig hebt en wat verschillende aanbieders bieden. Vaak kun je klein beginnen, om direct te upgraden wanneer dat nodig is. Zorg er ook voor dat je goed op de hoogte bent van opzegtermijnen en automatische verlengingen. Hostingpakketten worden vaak automatisch verlengd, terwijl dat voor domeinnamen niet altijd het geval is. Beide heb je nodig om je website in de lucht te houden.

CMS

Wanneer je een domein hebt en hosting geregeld hebt, kun je aan de slag met je website. Een eerste stap daarin is het kiezen van een Content Management Systeem (CMS). Dit is de software die het raamwerk vormt van je website. Het bepaalt welke mogelijkheden je hebt en hoe je content toevoegt. Als je nog nooit eerder een website gemaakt hebt, is het verstandig om te kiezen voor een toegankelijk CMS. WordPress is daar een goed voorbeeld van. Oorspronkelijk bedacht als software waarmee iedereen eenvoudig een blog online kan zetten, maar geëvolueerd tot volwaardig CMS. WordPress is in de basis heel eenvoudig, maar is ook gemakkelijk uit te breiden met plug-ins. Dit zijn modules die functionaliteiten toevoegen aan je website. Zo bouw je vanuit een simpele basis een website die toch aan al je eisen voldoet.

Content toevoegen

Wanneer je het raamwerk van de website hebt opgezet, kun je via het CMS content toevoegen. Die content kan bestaan uit teksten, afbeeldingen, video en audio. De meeste CMS’en bieden een prettige interface waarin je de content heel eenvoudig kunt toevoegen, wijzigen en opmaken. Houd er rekening mee dat je boodschap zo geloofwaardig is als de kwaliteit van je content en dat je bezoekers waarschijnlijk een korte aandachtsspanne hebben. Dat betekent dat je kort en krachtig moet zijn. Zorg voor korte en scherpe teksten en maak visueel wat visueel kan. Zorg ook dat de inrichting van je website overzichtelijk is. Een website met veel verschillende pagina’s en uitgebreide menu’s bereiken namelijk in veel gevallen niet hun doel.

Ben je overtuigd en kun je niet wachten om met je eigen website aan de slag te gaan? Kijk dan eens op Downloaden.nl. Hier vind je goede, eenvoudige én gratis software om je site mee te bouwen.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page