• Print
close

Webdesign en SEO

Webdesign en SEO

Belang van webdesign voor SEO

Search Engine Optimization (SEO) en webdesign gaan hand in hand. Want in het ideale geval wordt er bij het design van de website al goed nagedacht over de vindbaarheid ervan. Ongeacht wat het doel is van je website geldt het volgende: hoe meer bezoekers je website heeft, hoe beter je in staat bent dat doel te bereiken. Hieronder lees je wat SEO inhoudt en hoe je daarmee rekening kunt houden bij het design van je website.

SEO versus SEA

Als we spreken over de vindbaarheid van websites, hebben we het vaak over SEO en SEA (Search Engine Advertising). Beide hebben met de vindbaarheid te maken, maar er is belangrijk onderscheid. SEO gaat over de vindbaarheid van een webpagina in de reguliere zoekresultaten in Google. Dat betekent dat je een positie verwerft in de zoekresultaten op basis van de inhoudelijke relevantie van je website. Je betaalt dus niet aan Google voor een positie. Die betaling geldt wel voor SEA. Want SEA is feitelijk een vorm van adverteren en heeft in die hoedanigheid ook weinig met webdesign te maken. Al helpt het natuurlijk ook bij SEA dat je bezoeker op een pagina binnenkomt die aantrekkelijk is en converteert.

Techniek

Waar SEA voor het design van je website niet zoveel uitmaakt, geldt dat voor SEO des te meer. SEO begint bij een technisch goed functionerende en gebruiksvriendelijke website. Je pagina’s moeten snel laden, de navigatie moet logisch en overzichtelijk zijn en je url’s zijn idealiter niet te lang en bij voorkeur inhoudelijk relevant. Het is goed om in gedachte te houden dat Google doorgaans beloont wat de bezoeker zou waarderen. Google beloont websites die wat toevoegen aan het internet. Subpagina’s waarvan de url uit een lange reeks code bestaat, zijn not done.

Content

Het meest bekend aan SEO is dat content, je teksten in het bijzonder, daar erg belangrijk voor is. Toch doen er ook veel misvattingen de ronde hierover. In de kern draait het erom dat je voldoende relevante content aanbiedt. Wat relevant is, bepalen je bezoekers voor een groot deel met de duur van hun bezoek en de eventuele acties die zij ondernemen na het zien van je content (bijvoorbeeld het klikken op een link). Zorg voor krachtige en sprekende content en vergeet daarbij ook het visuele deel niet. Visuele elementen als afbeeldingen en video worden voor SEO steeds belangrijker.

Linkbuilding

Bij het design van je website kun je alvast nadenken over linkbuilding. Linkbuilding vindt plaats wanneer andere websites, liefst met vergelijkbare inhoud, linken naar jouw website en daarmee de relevantie ervan onderstrepen. Dit grijpt wederom terug op content. Andere websites linken namelijk graag naar goede content, dus linkbuilding is vaak een wederkerig proces. Houd er in het ontwerp van je website en je content dus rekening mee dat je naar andere relevante content linkt. Dat is ook voor je bezoeker prettig, mits het niet overdreven veel gebeurt.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page